Palo Alto Weekly

News - June 24, 2011

Kids delay bulldozers on hospital-expansion project

Day care parents say they learned of imminent construction just two weeks ago

by Chris Kenrick

Kids playing in a tree-shaded sandbox have temporarily stopped the bulldozers on Stanford University's $5 billion medical-center expansion.

Parents of children at Stanford's Arboretum Children's Center, which has operated inconspicuously for years among the oaks near Hoover Pavilion, said they learned just two weeks ago that digging for a new parking garage was set to begin next month in the middle of the school's current play yard.

Stanford's construction plans will demolish the day care center's "Forest Room" and place 2-month-old to 5-year-old children just 38 feet away from the digging for the nine-level garage, they said.

Acknowledging "parents have only recently become aware" of the imminent construction, Stanford appeared to be scrambling this week to resolve the issue.

While maintaining the project "will not pose significant health risks to children," the university asked the Palo Alto City Council to postpone a final approval on the massive medical-center expansion from June 20 to July 11.

Stanford's current plans call for relocating the Forest classroom and play yard space to a side of the day care center away from the digging.

But parents, many of whom are Stanford physicians and scientists, say they're still worried about toxic airborne particles and dangerous noise levels.

"There are many unanswered questions regarding possible significant health hazards of the construction project," they said in a statement.

"We have several parents willing to lie in front of bulldozers if necessary," parent Melissa Michelson told the Palo Alto City Council Monday.

Michelson disputed Stanford's contention that the problem is just a matter of miscommunication and that the environmental analysis concluding children would be unharmed by the construction is sound.

"We don't believe this is a communication problem. We believe this is Stanford not taking adequate concern for our children," she said.

Simon Klemperer, a geophysics professor whose children have received care at Arboretum, said parents "had no idea" until two weeks ago the hospital project will involve the old Hoover Pavilion.

The pinkish, historic structure is across Quarry Road from Bloomingdale's. It was built in the early 1930s and operated at the time as Palo Alto Hospital but was replaced as the main hospital facility following the 1959 opening of the Edward Durell Stone structure still in use.

Hoover is slated to be restored and used for medical office space.

Day care parents had paid little attention to details of the hospital expansion until receiving a June 6 email inviting them to a meeting about the "revitalization of Arboretum," Klemperer said.

"I was vaguely aware of the (medical-center expansion) project and, like all Stanford projects, tend to assume that it is for the greater good," Klemperer said, adding he had believed inconveniences such as traffic would be outweighed by a new hospital.

"Parents' jaws dropped" at the June 16 meeting, when plans for a mid-July erection of construction fences — one of which will bisect the children's play yard — were unveiled, he said.

As of Thursday, Sarah Staley, director of public relations for the hospital project, said Stanford stands by its environmental analysis but was working to "find mutually agreeable solutions before beginning construction activities on the Hoover site."

Possible options include "providing interim child-care facilities off-site during construction, opportunities for other child-care services, and implementing additional mitigations informed by the City Council-certified Final Environmental Impact Report," she said.

"Clearly there was a breakdown in communication," Staley said.

"Though many on and off campus have been invested in the entitlements and facilities planning process for over four years now, the fact that the parents of the campus-based child care center were unaware and uninformed of the project is regretful."

Staff Writer Chris Kenrick can be emailed at ckenrick@paweekly.com. Staff Writer Gennady Sheyner contributed to this report.

Comments

Posted by Oski, a resident of another community
on Jun 24, 2011 at 9:20 am

Cal would *never* pull a stunt like this. Stanford puts their faculty's kids in danger? Awesome. GO BEARS!


Posted by Resident, a resident of Another Palo Alto neighborhood
on Jun 24, 2011 at 9:30 am

Someone obviously slipped up somewhere and as is often the case one mistake followed another and now it has snowballed.

The obvious answer is to find somewhere else to temporarily house the Daycare. A few portables (sorry, modular classrooms) a la PAUSD would probably fit somewhere on Stanford land at the very least.


Posted by Peter Carpenter, a resident of Atherton
on Jun 24, 2011 at 9:32 am

Stanford has taken ownership of the problem and pledged to find a mutually satisfactory solution.

No cover up, no denial, no backing away from responsibility and no harm done.

Well done Stanford.


Posted by Yes they can, a resident of Stanford
on Jun 24, 2011 at 10:10 am

Now that it has burst into public view, there is no cover up. The big cover up was in the Environmental Report. Eventually we will find other misdeeds.
Like other institutions with unlimited money, they get away with a lot. Where are their big PR guys now? probably working overtime.


If you were a member and logged in you could track comments from this story.

Post a comment

Posting an item on Town Square is simple and requires no registration. Just complete this form and hit "submit" and your topic will appear online. Please be respectful and truthful in your postings so Town Square will continue to be a thoughtful gathering place for sharing community information and opinion. All postings are subject to our TERMS OF USE, and may be deleted if deemed inappropriate by our staff.

We prefer that you use your real name, but you may use any "member" name you wish.

Name: *

Select your neighborhood or school community: * Not sure?

Comment: *

Verification code: *
Enter the verification code exactly as shown, using capital and lowercase letters, in the multi-colored box.

*Required Fields